Droge worst is, na het maken van verse worst, de volgende stap in het maken van worst.

In een workshop droge worst maken leer ik je in een uurtje of 3 de ins & outs van droge worst maken. De workshops geef ik in mijn eigen slagerij. Maar, als je dat liever hebt, kan zo'n workshop ook plaats vinden bij je thuis of op je bedrijf. 

Het maken van droge worsten vraagt grote aandacht voor hygiëne: bij droge worst gaan de bacteriën die aan het vlees en aan je vingers zitten niet dood bij het bakken. Integendeel, ze blijven in de worst zitten. Alle reden dus om schoon en netjes te werken. Meer dan bij het maken van verse worst.

In de workshop droge worst maken we gezamenlijk een aantal verschillende droge worsten. Denk daarbij aan een venkel-salami, een chorizo, mijn eigen allerheerlijkste RotterdammerT!.

Na een workshop droge worst peuzel je niet binnen een uur of 3 je allerzelfst gemaakte worstje op. Sterker nog, je moet nog een paar weken wachten totdat jij dat worstje aan kunt snijden. Maar dan heb je ook wél iets bijzonders op je snijplank liggen! Zo bijzonder, dat je buren en familie er bij uitnodigt. Of niet natuurlijk, je kan die allereerste droge salami ook zelf soldaat maken.

Het worst maken doen we in tweetallen. De worsten stoppen we in verschillende darmen, en die hebben allemaal een verschillende tijd nodig om te drogen. Je hebt daardoor iedere paar weken weer iets om naar uit te kijken!

Bij de workshop droge worst maken krijg je: 

  • uitleg over worst: geschiedenis, bereiding en verpakking;
  • info over het spel van bacteriën die je de baas moet blijven om gezond en wel van je droge worst te kunnen genieten;
  • alle snij- en hakwerktuigen en andere hardware om worst te kunnen maken;
  • voldoende scharrelvarkensvlees (de basis, ik houd rekening met eetregels) om per tweetal een ruime hoeveelheid worst te kunnen maken;
  • de verpakking van die worsten (de darmen dus);
  • de overige ingrediënten;
  • een boekwerkje met beproefde recepten van worsten die gemaakt gaan worden;
  • een gegarandeerde afkeer van droge supermarktworstjes.