user_mobilelogo

Charcuterie is, sjiek gezegd, verduurzaamd vlees. Niks meer, niks minder. Het is gewoon de eeuwenoude manier om kostbaar dierlijk eiwit buiten de koelkast houdbaar te maken.

In een workshop charcuterie leer ik je in een uurtje of 3 de ins & outs van charcuterie maken. De workshops geef ik in mijn eigen worstmakerij. Maar, als je dat liever hebt, kan zo'n workshop ook plaats vinden bij je thuis of op je bedrijf.

Bij de workshop charcuterie draait de hele avond om de grote stukken vlees van het varken. Je gaat zelf stukken varken te lijf met een uitbeenmes. Zo leer je uit een nek de procureur te snijden, been je zelf varkensbuik uit en we kijken wat er nog meer langs komt.

Het resultaat van je avondje werken bestaat uit gevacumeerde zakken gezouten en gekruid vlees. Na een verblijf van enige weken in je koelkast haal je het er uit en hang je het te drogen.

En dan begint het lange wachten. Wachten totdat die stukken vlees charcuterie zijn geworden. Weken en maanden moet je daarvoor uittrekken.

Maar, wanhoopt niet, want: uitgesteld genot is het lékkerste genot!

Bij de workshop charcuterie maken krijg je: 

  • uitleg over charcuterie: geschiedenis, de verschillende manieren en bereiding;
  • info over het spel van bacteriën die je de baas moet blijven om gezond en wel van je charcuterie te kunnen genieten;
  • alle snij- en hakwerktuigen om je stukken vlees te lijf te gaan;
  • voldoende scharrelvarkensvlees (de basis, we houden rekening met eetregels) om een mooi pakket charcuterie te kunnen maken;
  • alle overige ingrediënten;
  • een boekwerkje met beproefde recepten van de charcuterie die gemaakt gaat worden, mét extra bonussen;
  • een gegarandeerde afkeer van supermarktvleeswaar.

We sluiten de workshop af met proeven van verduurzaamde vleeswaren uit mijn eigen worstmakerij. Onder het genot van een wijntje of een biertje. Of een frisje, als je de bob bent.