• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Workshop Paté & Pancetta

Paté2

Je eigen paté maken, mooier kan toch niet?

Bij de workshop paté en pancetta draait de hele avond om de buik van het varken. We gebruiken eeuwenoude manieren om van zowel buik als ingewanden producten te maken die langer houdbaar zijn. Ook zonder koelkast. Charcuterie dus.

Het gaat bij deze workshop om de buitenkant én om de binnenkant van de varkensbuik. Die buitenkant, daar gaan we pancetta van maken. Pancetta kun je met goed fatsoen 'Italiaans ontbijtspek' noemen. Het is buikspek dat ingewreven wordt met zout en kruiden en na een paar weken pekelen te drogen wordt gehangen. Daardoor is die varkensbuik lang houdbaar.

De binnenkant, daarvan gebruiken we de lever om, samen met vlees en spek, de heerlijkste paté's en terrines mee te maken. Dat zijn mengsels van vlees, spek en lever die we garen in de oven. Door die garing en de laag vet die over het eindproduct komt te liggen, krijg je een product dat in een koele keuken buiten de koelkast houdbaar is. Die paté's en terrines maken we niet alleen van varken, trouwens, maar ook met wild. Denk aan gans, wild zwijn, hert, ....