• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Workshop Droge Worst

Droge worst is, na het maken van verse worst, de volgende stap in het maken van worst. Het vraagt meer aandacht voor hygiëne: bij droge worst gaan de bacteriën die in het vlees en aan je vingers zitten niet dood bij het bakken. Integendeel, ze blijven in het vlees zitten. Alle reden dus om schoon en netjes te werken. Meer dan bij het maken van verse worst.

Een workshop droge worst levert ook niet binnen een uur of 3 je allerzelfst gemaakte worstje op. Sterker nog, je moet nog een paar weken wachten totdat je dat worstje aan kunt snijden. Maar dan heb je ook wel iets bijzonders op je snijplank liggen! Zo bijzonder, dat je buren en familie er bij uitnodigt. Of niet natuurlijk, je kan die allereerste droge salami ook zelf soldaat maken.

In de workshop droge worst maken we gezamenlijk drie verschillende droge worsten. Dat doen we in drie verschilende kalibers darmen. Die worsten hebben allemaal een verschillende tijd nodig om te drogen. Je hebt daardoor iedere paar weken weer iets om naar uit te kijken!


In een workshop droge worst maken leer ik je in een uurtje of 3 de ins & outs van droge worst maken. Die workshops geef ik bij een andere Rotterdamse voedselproducent: stadslandbouwbedrijf Uit Je Eigen Stad. Maar, als je dat liever hebt, kan zo'n workshop ook plaats vinden bij je thuis of op je bedrijf. 

 

droge worstBij de workshop worstmaken krijg je: 

 uitleg over worst: geschiedenis, bereiding en verpakking,

info over het spel van bacteriën die je de baas moet blijven om gezond en wel van je droge worst te kunnen genieten,

alle snij- en hakwerktuigen (de Porkert vleesmolen!) en andere hardware om worst te kunnen maken,

voldoende biologisch varkensvlees (de basis, we houden rekening met eetregels) om per molenbemensing zo'n 2 kilo worst te kunnen maken,

de verpakking van die worsten (de darmen dus),

de overige ingrediënten,

een boekwerkje met beproefde recepten van worsten die gemaakt gaan worden,

een gegarandeerde afkeer van droge supermarktworstjes.

 

De droge worsten blijven na afloop van de workshop bij mij in de worstmakerij. Ze moeten eerst een paar dagen onder gecontroleerde omstandigheden fermenteren. Daarna laat ik ze nog een paar dagen drogen. Na een dag of 10 stuur ik je de worsten gevacumeerd op, zodat ze bij je thuis verder kunnen drogen. 

We sluiten de workshop af met proeven van verduurzaamde vleeswaren uit mijn eigen worstmakerij. Onder het genot van een wijntje of een biertje. Of een frisje, als je de bob bent.

 Meer weten of je meteen inschrijven? Bel 06-21716370 of stuur een mailtje!